Αλληλεγγύη στην κατάληψη Terra Incognita

ΚΑΝΕΝΑ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

To πρωί της 17ης Αυγούστου εκκενώθηκε από τα κρατικά σκουπίδια η κατάληψη Τerra Incognita, μια απ’τις παλαιότερες της Θεσσαλονίκης. Οι μπάτσοι κατάσχεσαν προσωπικά και συλλογικά αντικείμενα καθώς και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, και στη συνέχεια τσιμέντωσαν το κτίριο. Η Terra Incognita, τελεί υπό κατάληψη από το 2004 και είναι σημείο αναφοράς στους κινηματικούς αγώνες της πόλης.

Ενώ βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, με το κράτος να σερβίρει καταστολή και «ατομική ευθύνη» αντί για δημόσια υγεία, και να σφυράει αδιάφορα μπροστά στο κατακρεουργημένο σύστημα υγείας, ο δείκτης ανεργίας εκτοξεύεται και η τάξη των εκμεταλλευόμενων μετράει θύματα. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ συνάπτει συμφωνίες με μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις  και με εργολάβους της “πράσινης ανάπτυξης” προς όφελος του κεφαλαίου, εντείνει την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, των φτωχών, των καταπιεσμένων, αλλά και του κόσμου που αγωνίζεται. Ταυτόχρονα, παίζοντας το παιχνίδι των διακρατικών ανταγωνισμών για τα καπιταλιστικά της συμφέροντα γύρω απ τα κοιτάσματα αερίου, καλλιεργεί ένα πολεμοκάπηλο κλίμα στο εσωτερικό της χώρας, μιλώντας για εθνική συσπείρωση απέναντι στην τούρκικη απειλή, ενώ οι φτωχοί και στις δύο πλευρές των συνόρων υποφέρουν και δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.

Φυσικά δεν πέφτουμε απ’τα σύννεφα με την δολοφονική αυτή στάση του κράτους, ούτε περιμέναμε να μεριμνήσει ποτέ για τα δικά μας συμφέροντα. Είναι γνωστή η τακτική που ακολουθεί για να αποπροσανατολίσει την κοινωνική βάση απ’τα πραγματικά της προβλήματα. Σε μια Ελλάδα χρεωκοπημένη, όπου τα πάντα έχουν ιδιωτικοποιηθεί, με νέα νομοσχέδια που ποινικοποιούν την απεργία, την πολιτική παρέμβαση και την αλληλεγγύη , με κατασχέσεις σπιτιών από τράπεζες, με μια ολομέτωπη επίθεση στην παιδεία, καθώς και άνοδο του ρατσισμού και των φασιστικών ομάδων, η ταξική ψαλίδα ολοένα μεγαλώνει, τόσο και η οργή μας. Για αυτό επιλέγουμε να οργανωνόμαστε στη βάση και να αγωνιζόμαστε ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο, για την ανατροπή των σχεδίων που οδηγούν στην υποτίμηση των ζωών μας, στην πείνα και την εξαθλίωση.

Για εμάς ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε από την καπιταλιστική λαίλαπα είναι η συνέχιση και η διάνθιση των αγώνων, η αντίσταση με πρόταγμα την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση. Οι αγώνες εδαφικοποιούνται και αλλάζουν μορφές ανάλογα με τις ανάγκες των καταπιεσμένων στο σήμερα. Οι καταλήψεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του πολύμορφου αγώνα. Αποτελούν χώρους αντίστασης και αμφισβήτησης της αστικής νομιμότητας, καλύπτουν βασικές ανάγκες ανθρώπων της τάξης μας, και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τους κοινωνικούς αγώνες και διεκδικήσεις. Στις καταλήψεις δεν στεγάζονται μόνο οι δομές μας αλλά κυρίως οι σχέσεις, και οι ιδέες μας. Κανένα τσιμέντο δε μπορεί να φιμώσει της φωνές μας, κανένα σφραγισμένο κτίριο δε μπορεί να σταματήσει τους αγώνες μας.

Κάθε πολιτικό εγχειρήμα που εναντιώνεται στα σχέδια της εκάστοτε κυβέρνησης, και επιτίθεται στις λογικές της τυφλής υποταγής και συμμόρφωσης με τις κρατικές επιταγές, χτυπιέται με μίσος. Κάθε πολιτικό εγχείρημα που δημιουργεί ζωή αντί να την καταστρέφει , που φωνάζει όταν όλοι σιωπούν, που πολεμάει αυτούς που πολεμάνε την ελευθερία όλων και ισοπεδώνουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, των εργατών, των μεταναναστριών, των βιασμένων γυναικών και παιδιών, είναι στο στόχαστρο των κατασταλτικών μηχανισμών.

Όποιος επιτίθεται στις καταλήψεις, επιτίθεται πολιτικά σ’ένα τμήμα απο τα προτάγματα της ζωής και της δράσης μας. Όσο κι αν προσπαθούν να πάρουν τους χώρους μας, είμαστε εδώ για να τους υπερασπιστούμε, να τους κρατήσουμε και να βρούμε νέους. Δεν μπαίνουμε σε διαδικασία συνδιαλλαγής με αυτά τα καθάρματα, είμαστε εδώ για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα στο δρόμο.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ TERRA INCOGNITA

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑΒΑΝΙ. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *