Να βρίσκουμε τρόπους να σταθούμε δίπλα σε όσους και όσες το χρειάζονται

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/ΟΥΣ

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο πρωτόγνωρης κοινωνικής κρίσης. Αυτή η κρίση αναδύθηκε με την εμφάνιση μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, η οποία όμως ήρθε να επιβεβαιώσει την εγκληματική πολιτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια. Μια πολιτική η οποία υποβάθμιζε συνεχώς τις μονάδες υγείας σε υποδομές, προσωπικό και υλικά, με χιλιάδες απολύσεις υγειονομικού προσωπικού, υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των μονάδων υγείας, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και περικοπές δαπανών.

Και ενώ ο υπαρκτός κίνδυνος μιας πανδημίας μας έχει χτυπήσει την πόρτα πάνω από μήνα, αυτό δεν φαίνεται να σηματοδοτεί μέτρα υγειονομικής προστασίας, παρά μόνο καταστολής . Από τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας δεν άλλαξε τίποτα, μιας και ο εφοδιασμός του κράτους με μπάτσους, περιπολικά και μέτρα εκφοβισμού δεν αντισταθμίζουν τις ελλέιψεις σε μάσκες, γάντια, κλίνες ΜΕΘ και δωρεάν τεστ covid-19. Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν βελτίωσε τις άθλιες συνθήκες εργασίας των υγειονομικών, ούτε όσων εργάζονται διπλοβάρδιες και με απλήρωτες υπερωρίες χωρίς καν υγειονομική προστασία. Το μόνο που άλλαξε είναι οτι περιορίστηκε η δυνατότητα μετακίνησης, σε βαθμό που πλέον δεν ορίζεται καν η βοήθεια σε άτομο, συνθήκη ικανή για να βγείς από το σπίτι σου.

Είναι ξεκάθαρο ότι το βάρος της πανδημίας και της παντελούς αδιαφορίας του κράτους , θα το σηκώσουν ευάλωτες ομάδες και κυρίως, άνθρωποι της τάξης μας. Είναι χρέος μας, να βάλουμε μπροστά την κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη και τον αγώνα ενάντια στις επιταγές κράτους και κεφαλαίου. Να βρίσκουμε τρόπους να σταθούμε δίπλα σε όσους και όσες το χρειάζονται.

Oι ανάγκες των συνανθρώπων μας έχουν αυξηθεί και υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για τρόφιμα, είδη σωματικής υγιεινής, καθαριστικά. Ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων (ηλικιωμένων, άστεγων, μεταναστών, φτωχών οικογενειών), για τους οποίους το κράτος δεν μεριμνεί. Ιδιαίτερα στην πόλη της Ξάνθης, αποκορύφωμα αδιαφορίας εν μέσω «αυστηρής καραντίνας» ήταν και η κατάργηση του κωδικού 4, παρουσιάζοντας την προσφορά βοήθειας ως «άσκοπη μετακίνηση». Αυτή ήταν και η πρόφαση για να σταματήσει την όποια βοήθεια προσέφερε η εκκλησία και ο δήμος. Αναλογιζόμενοι, λοιπόν, της κοινωνικής κατάστασης και των εξελίξεων που βιώνουμε, προτάσσουμε την αλληλοβοήθεια , και όχι την παθητική ελεημοσύνη, μέσω ενός δικτύου αλληλεγγύης των από τα κάτω για τους από τα κάτω .

Εμείς, “τα παιδιά” απ’ το Αυτόνομο Στέκι Ξάνθης, με τη συνδρομή ατόμων από τις συλλογικόττητες της πόλης, όπως και ευρύτερου κόσμου της ξάνθης, πήραμε την πρωτοβουλία να συλλέξουμε και να μοιράσουμε είδη πρώτης ανάγκης σε όσες οικογένειες μπορούμε. Εδώ και τρείς εβδομάδες, η ανταπόκριση στη συλλογή είναι μεγάλη, και η διανομή ιδιαίτερα επικοδομητική. Η συνεισφορά των ειδών έγινε από ανθρώπους σαν εμάς, φτωχούς, εργαζόμενους και άνεργους, όπως και φοιτητές, οι οποίοι δίνουν απ’ το υστέρημά τους ανώνυμα.

Δεν έχουμε καμία σχέση με τις κρατικές δομές και υποδομές, ούτε με τα λαμόγια του δήμου, με ΜΚΟ, ή με εκκλησίες. Η πρωτοβουλία έρχεται σαν απάντηση στην αδράνεια του κρατικού μηχανισμού που φρόντισε να αφήσει κυριολεκτικά στην πείνα χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον ελλαδικό χώρο με τα δήθεν μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Εμείς σπάμε την «απαγόρευση» για να συλλέξουμε και να μοιράσουμε αυτά τα αγαθά. Την ώρα που οι υπόλοιπες δομές και άνθρωποι έχουν φοβηθεί τα πρόστιμα, κάνουμε ένα βήμα μπρος, προσπαθώντας να μην μείνει κανείς μόνος σ’ αυτή την κρίση. Δεν ζητάμε τίποτα, παρά και τη δική σας αλληλεγγύη.

Σε όποια καλύτερη στιγμή. βοηθήστε αυτούς που το έχουν ανάγκη·

αυτοί/ες μπορεί να είμαστε κι εμείς που πήραμε τώρα την πρωτοβουλία.

  • Ο ΙΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΘΕΙΑΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ. ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ.
  • ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΝΑ ΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΔΙΚΤΥΑ ΤΑΞΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ.
  • ΣΤΕΓΑΣΗ, ΤΡΟΦΗ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΕΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ, ΑΠΟΡΟΥΣ, ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΕΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.
  • Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΘΙΖΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.
  • ΚΑΝΕΝΑΣ/ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΟΣ/Η!

Δύναμη και αλληλεγγύη,

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΤΕΚΙ ΞΑΝΘΗΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *