Μοίρασμα κειμένου για την απεργεία των χαλυβουργών

Το Σάββατο το πρωί πραγματοποιήθηκε μοίρασμα κειμένου από αλληλέγγυους/ες στο παζάρι της Ξάνθης. Το κείμενο που μοιράστηκε:

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ!

Από τις 31 Οκτωβρίου 2011 μέχρι σήμερα οι 380 εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας Ασπροπύργου απεργούν. Η ιδιοκτησία (Μάνεση) θέλησε να τους μειώσει το ωράριο και τις αποδοχές. Στην άρνηση των εργαζομένων απάντησε με 63 απολύσεις. Οι απεργοί απαιτούν την επαναπρόσληψη των ως τώρα απολυμένων συναδέλφων τους και την επαναφορά του ωραρίου τους σε 8ωρο.

Με γενικές συνελεύσεις καθολικής συμμετοχής, με μαζικές ολονύχτιες περιφρουρήσεις, ανοιχτές επιστολές προς όλους τους εργάτες-τριες, πίεση των ηγεσιών των εργατικών κέντρων και συλλαλητήρια, κινητοποιήσεις εντός και εκτός του εργοστασίου και άλλες αγωνιστικές κινήσεις οι εργάτες κρατούν την απεργία ζωντανή και σε σύνδεση με την κοινωνία.

Το κύμα αλληλεγγύης στον αγώνα τους είναι πρωτοφανές. Οι γυναίκες-συντρόφισσες τους, σωματεία από όλη την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο, μεμονωμένα άτομα, μαθητές, φοιτητικοί σύλλογοι, αγρότες, άνεργοι, πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες και πολλοί άλλοι στέκονται αλληλέγγυοι μαζί τους καθημερινά, ηθικά και υλικά (Λογαριασμός Αλληλεγγύης του Σωματείου Εργαζόμενων Ελληνικής Χαλυβουργίας: Εθνική τράπεζα:200/623301-52).

Η τρομοκρατική και αμείλικτη στάση της εργοδοσίας, η πλήρης αποσιώπηση της απεργίας από τα Μ.Μ.Ε, η κατασταλτική γραμμή της πολιτικής ηγεσίας, καθώς και η απεργοσπαστική στάση των συναδέλφων τους, στο αντίστοιχο εργοστάσιο του Βόλου, έχουν οδηγήσει τον απεργιακό αγώνα σε ένα πολύ κρίσιμο για την έκβαση του σημείο: οι απεργοί καλούν σε παναττική απεργία στις 17 Γενάρη 2012*. Παραθέτουμε απόσπασμα από την πρόσφατη ανοιχτή επιστολή τους προς όλους τους εργαζόμενους, όπως αποτυπώθηκε στη γενική συνέλευση 4/1/12:

«…. Αν χάσουμε εμείς θα χάσεις και εσύ. Αν κερδίσουμε εμείς θα κερδίσεις και εσύ, θα κερδίσουμε όλοι μας…Ήρθε η ώρα να ξεσηκωθούμε, το οφείλουμε σε αυτούς που πάλεψαν πριν από μας, στους νεκρούς του αγώνα. Το οφείλουμε στα παιδιά μας για να μπορούμε να τα κοιτάμε με υπερηφάνεια στα μάτια, λέγοντας τους ότι δε γονατίσαμε, δεν τα προδώσαμε. Εμείς αυτό προσπαθούμε να κάνουμε όλο αυτό το διάστημα. Στηριζόμαστε απ’ όλους τους εργαζόμενους και αυτό μας δίνει κουράγιο, μας μεγαλώνει την ευθύνη. Τώρα είναι η ώρα όλοι μαζί, εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με μπροστάρηδες τους εργάτες. Ζήτω η εργατική αλληλεγγύη. Η νίκη των χαλυβουργών θα είναι πριν απ’ όλα νίκη όλων των εργατών».

* Την ίδια μέρα στην Ξάνθη καλείται συγκέντρωση συμπαράστασης στην κεντρική πλατεία στις 6.30 μ.μ.

Το παρόν κείμενο γράφτηκε για να διαδώσει τον λόγο των απεργών, να ενημερώσει και να προβληματίσει την τοπική κοινωνία, καθώς οι εργαζόμενοι των εργοστασίων του τόπου μας (ΣΕΚΑΠ, DIANA, ΡΟΔΟΠΗ, ΑΛΟΥΜΙΛ, ΣΑΝΛΑΙΤ) αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Αλληλέγγυοι-ες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *